
09 Okt ZAKAJ JE JESEN PRAVI ČAS ZA RAZSTRUPLJANJE? (2.DEL)
V prejšnjem članku o razstrupljanju telesa jeseni smo izvedeli, da je jesen čas ko je potrebno okrepiti, oziroma razstrupiti pljuča in debelo črevo. Izvedeli smo nekaj nasvetov kako okrepiti pljuča, tokrat pa bomo večji poudarek dali debelemu črevesju.
Zanimiv je podatek, da 90 odstotkov bolezni današnjega časa izvira iz nepravilnega delovanja črevesja.
Strupi iz črevesja zastrupljajo celotno telo. Če en organ ne deluje dobro, tudi drugi organi ne delujejo pravilno. Okoli debelega črevesja je ogromno limfatičnega tkiva, prav tako pa imamo tudi akupresurne točke, kjer se končajo živčni končiči drugih organov, zato je debelo črevo zelo pomemben organ, ki ga zaradi močnega vpliva na druge organe imenujemo tudi drugi možgani.
Kaj pa ga zastruplja?
Zastruplja nas lahko povsem zdrava hrana…
če je uživamo preveč, če je enolična in pomanjkljiva. Potem so poleg alkohola strupi še pesticidi v hrani, razni aditivi, ocvrta hrana, klorirana voda, nekatera zdravila, mamila in stres. Vse to oslabi črevesno steno, da postane bolj prepustna in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene snovi iz hrane ali škodljive substance. Imunske izvidniške celice te snovi zaznajo kot tujke in jih napadejo, pri tem nastane še več snovi, ki so dejansko toksične. In jetra postanejo preobremenjena s toksini, ki jih ne morejo sproti izločati.
Pri obnavljanju imajo nadvse velik pomen celice v steni črevesja. K sreči se te naglo obnavljajo, nekako najpozneje v petih dneh. To pomeni, da so lahko učinki zdravljenja s hrano hitro vidni in tudi učinkoviti.
Pomembno je, da vemo, kako se zdaj prehranjevati; surovo hrano naj jeseni zamenja topla, kuhana hrana, ki nas bo ogrela. Popolnoma in v celoti izločite vse živalske mlečne izdelke. Juhice in čorbe so zdaj odlična izbira – naj bodo redno na jedilniku!
Težave v črevesju so lahko posledica pomanjkanja želodčne kisline, prebavnih encimov, koristnih bakterij in gnilobnih procesov.
Jejmo sezonsko zelenjavo in uživajmo živila, ki vsebujejo veliko balastnih snovi, probiotičnih bakterij, grenkih snovi ter imajo ustrezno razmerje med natrijem in kalijem, za povrh pa še dovolj cinka, karotenoidnih in flavonoidnih snovi ter vitamina c. Tako bomo olajšali delo črevesnim mišicam, spodbudili izločanje želodčnega soka in encimov, povečali peristaltiko črevesja ter okrepili črevesno steno.
Ali so vzroki za zamašitev črevesja tudi psihološki?
Naša čustva, kot so žalost, potrtost in zaskrbljenost, so tesno povezana z debelim črevesom. Pogosto sta zaprtost in diareja, sindrom razdraženega črevesja, posledici zadrževanja in potlačevanja teh čustev. Tudi naglica vsakdanjika in stresni položaji puščajo sledi na našem telesu.
Jesen je čas, ko se kot narava, tudi mi začenjamo obračati navznoter, nazaj sami vase. Začenja se čas počitka, čas, ko naša energija ne sme pršeti na vse strani. Čas, ko se moramo umiriti kot se umirja narava. Počivati, negovati in premišljeno uporabljati svojo energijo.
Zdaj vsekakor ni čas visoko intenzivnih treningov ter močne intenzivne vadbe, še posebej ne za ženske.
Opazujmo naravo in se ravnajmo v skladu z njo.
Hvala, ker skrbiš za sebe.
Saša
Žal je komentiranje onemogočeno.